Hva er et sunt kosthold?

Jeg er ikke ernæringsfysiolog, så jeg skal ikke gå inn i lange diskusjoner om næringsstoffer og annet. Dette er det mange andre som har sine meninger om. Det jeg vil snakke om er hvordan du, akkurat du, skal få et sunt kosthold.

Vi er alle forskjellige

Det første man må ta innover seg når man skal se på kosthold og vekt er at vi er alle forskjellige. Før mente de fleste eksperter at folk kunne spise det samme og få samme resultater. Nyere forskning tyder på at dette ikke stemmer.

Bakterieflora i magen og tarmene

Det er bakteriene i mage- og tarmsystemet som bryter ned maten vi spiser til næringsstoffer. Den nøyaktige bakteriesammensetningen er helt unik per person. Så dette betyr at to forskjellige personer kan spise det samme, men få forskjellige resultater.

Intoleranser

Vi har alle hørt om intoleranse for melk eller for andre mat produkter. I de fleste tilfeller så får den som har en slik intoleranse diare eller andre fysiske symptomer hvis de spiser maten de ikke tåler.

Men, og det er et stort men, det er mange som ikke vet hva de er intolerant for. Det er nemlig ikke alle som får store, tydelige reaksjoner hvis de spiser ting de ikke tåler. Istedenfor å reagere med kvalme kan personen reagere med å legge på seg, ha dårlig humør, bli deprimert eller få andre reaksjoner.

Det er ikke alle leger/ernæringsfysiologer som er enig i dette og derfor kan det være vanskelig å finne nok informasjon om dette.

Kroppstypen

Dette er en samlebetegnelse for blodtype, genetiske særpreg og mye annet. Tenk bare på eskimoene…for å overleve under iskalde forhold så må de kunne lagre fett veldig raskt og veldig enkelt. Så de er gode og runde som regel.

Så har man de som bor i høytliggende strøk som ofte har lange, seige muskler og omdanner mat fort til energi istedenfor å lagre energien. De trenger mer energi bare for å puste enn det man gjør i lavtliggende strøk.

Så det er viktig å bli bevist på hva kroppen din gjør med maten du putter i deg. Er kroppen din flink til å lagre energi eller bruker den opp energi fort?

Man må se hele bildet

For å lykkes med å gå ned i vekt så må man se hele bildet og se sammenhenger som kanskje ikke er innlysende i begynnelsen. For meg innebar dette å ikke bare se på hvor mye jeg spiste, men hva jeg spiste.
Derfor tok det lang tid før jeg fant en rytme som passet meg og min kropp. Jeg måtte forske på meg selv og ikke bare ta imot generell kosthold.

Et eksempel er at jeg kan spise akkurat det samme som min søster gjør og jeg legger på meg mens hun går ned i vekt. Hennes kropp behandler næringsstoffene på en helt annen måte enn min og det tar det lang tid å innse. Det tok i alle fall meg lang tid å innse dette og frigjøre meg fra alle andres kostholdsråd, dietter, planer og ideer om hvordan jeg skulle få det de kalte en sunn og frisk kropp.