Gode tips for å lykkes

Alle tipsene mine er basert på hva jeg har lært meg etter en berg- og dalbane fylt med diettplaner, trening og mye mer.
Målet mitt er å gi deg et inntrykk av hvordan du kan finne din egen vei gjennom jungelen av kostholdsråd, treningsveiledning og mye annet så du lykkes med det du har planlagt.

Din kropp, din plan

Det aller viktigste du kan gjøre er at du må bestemme deg for at dette er din kropp og det er du som bestemmer. Dette betyr ikke at du ikke skal høre på råd, men du må følge de rådene som du føler du trives med.

Dette er spesielt viktig fordi å skulle gå ned i vekt/få en sunnere livsstil eller gå opp i vekt innebærer en livsstilsendring. Så du skal ikke bare gå på en kur i noen uker, du skal finne en sunn livsstil som du kan trives med i lengden.

I begynnelsen så må du være ekstra streng, men målet er at det opplegget du begynner med skal du stort sett videreføre.

Hva spiser du og når spiser du?

Her må man være ærlig, det du spiser i dag og måten du spiser på, er årsaken til at du nå ønsker å gjøre noe med vekten din. Så dette fungerer ikke for deg. Så hvis du skriver ned alt du spiser per nå, hvilke matvarer spiser du mest av og andre detaljer så vil du få et bra utgangspunkt for å si hva som ikke fungerer.

Legg en plan

Basert på det du vet om dine spisevaner og med litt forskning på nettet så vil du kunne finne ut mye om forskjellige kosthold. Så finner du en kostholdsplan, en metode, som du synes passer deg bra.
Lag en plan og gjerne med mange detaljer. Hva kan du spise og hva bør du spise lite av? Husk rådene i din kostholdsplan. Skal du for.eks. følge en lavkarbo plan så må du også unngå grønnsaker i en periode. Skal du ha et kosthold basert på blodtypen din, så må du kanskje unngå rødt kjøtt.

Hold deg til planen

Uansett hvilken plan du velger å bruke så må du holde deg til denne i en periode på 2 til 4 uker. Hvis du ikke gjør dette så vil det bli vanskelig å vurdere om kostholdet virker for deg. Sannsynlighet er stor for at du vil få kritikk fra både venner og kollegaer fordi alle har en mening om kosthold. Så hold deg til planen og gå for den.
Husk også at når du prøver å tvinge kroppen til å venne seg til et nytt kosthold, så kan du få litt reaksjoner slik som kvalme og det å være uvel. Dette bør gå over etter en uke eller to, ellers må du revurder planen.

Du er vakker!

En livsstilsendring vil bare lykkes i lengden hvis man klarer å være positiv. Målet ditt er å bli sunnere og få det bedre, ikke å passe inn i en A4 form. Vær glad i deg selv for da vil det bli enklere å holde motivasjonen oppe, også når det begynner å bli tungt.

Snakk positivt til deg selv og be gjerne andre om å være ekstra snille med deg i begynnelsen. Det vil hjelpe deg i lengden.

Flere råd kommer i bloggen senere