En sunn kropp

Jeg har hørt uttrykket ”en sunn kropp” mesteparten av livet mitt, men hva betyr dette egentlig? Skal man passe inn i en størrelse S til M i klesbutikken? Er man sunn da?
Skal man ha smale bein, store pupper og en fast rumpe; er man da sunn?

Skinnet bedrar

Det er faktisk ikke mulig å se på en person om vedkommende er sunn. Personen kan være slank, kle vakre klær i størrelse S og likevel ha store helseproblemer. Så kan man ha en persons om ser overvektig ut, bruker XL i klær, men likevel er svært sunn.

Så ikke heng deg opp i hvordan andre mener at din kropp skal se ut. Fokuser heller på hvordan du trives. Husk også at klærne som selges i butikken er laget etter standard mål. Har man har litt kurver eller en kropp som ikke helt passer inn i A4 målene som klesprodusentene bruker, så betyr ikke det at man er tykk eller usunn.

Hva skjer inne i kroppen din?

Det er overraskende mange som ser tynne ut som faktisk sliter med høyt kolesterol og har andre helseproblemer. Å ha en kulemage kan være mer usunt enn å ha ekstra vekt jevnt fordelt over kroppen.

Så hvis du virkelig vil få et inntrykk av hvor sunn du er, så må du faktisk ta blodprøver. Blodprøvene vil kunne vise hva du må spise mer av og hva du må spise mindre av. Dette er en mye sikrere metoden enn å skulle gå etter utseende alene.

Å ta en helsesjekk, inkludert blodprøver, er nyttig uansett og de fleste legekontorer vil kunne gi deg raskt en time for dette. Hvis du heller vil gjøre dette privat, så er det mange forskjellige private legesentre som lar deg bestille slike blodprøver. Svaret kommer i posten eller man blir innkalt til en time. Dette koster litt mer, men det kan være verdt det.

Skal du sete i gang med en livsendring så er det lurt å legge opp til at du får testet sentrale verdier både før du begynner, og etter hvert i prosessen. Dette kan fort gi deg ekstra motivasjon.

En sunn kropp er en trent kropp

Ja, man må trene for å ha en sunn kropp. Når det er sagt så må man ikke løpe 6 km hver dag eller stå opp kl 5 for å ha en god treningsøkt før jobben. Det er fullt mulig å få lagt inn lett trening i hverdagen, bare det å gå en grei tur annenhver dag er nok. Ta trappene istedenfor heisen eller gjør andre ting gjør at du holder deg i bevegelse.

Det viktigste er å holde seg i bevegelse, og mer bevegelse vil fort gjøre at du blir vant til å legge inn mer bevegelse i hverdagen helt naturlig. Det viktigste er å ikke legge opp til et hardt treningsopplegg eller store endringer i hverdagen som gjør at du går lei.